De discipline acrogym kent verschillende vormen. Er wordt gesport in tweetallen bestaande uit dames of heren of gemengd. Ook zijn er drietallen voor dames, evenals herenviertallen. Waar het bij de uitvoering omgaat, is om een ideale mix te maken van acrobatische oefeningen, met elkaar op een mooie en soepele manier verbonden door fraaie bewegingen. Kenmerkend is dat oefeningen op muziek worden uitgevoerd. Tijdens die oefeningen worden er bijvoorbeeld menselijke piramides gemaakt, wordt er door een lichtere sporter bij de partner(s) op de handen gesteund en wordt de bovenpartner daarna de lucht ingegooid, bijvoorbeeld voor een salto. Ook worden er door diverse verenigingen shows gemaakt met een spectaculaire combinatie van licht, geluid en flitsende kostuums.

 Beoefenaars

Acrogym is immens populair met ondertussen al enkele tienduizenden sporters. In alle hoeken van Nederland kan je er bij gymverenigingen dan ook voor terecht. Beoefenaars in wedstrijden variëren in de leeftijd van 9 tot wel 35 jaar. Je kunt al vanaf 6 jaar (na bijvoorbeeld Ouder & Kindgym en Kleutergym) met de sport beginnen en deze tot op hoge leeftijd uitoefenen. Het leuke is bovendien de mix tussen jong en oud. De onderpartner die vaak ouder is, lift als het ware de jongere en veel lichtere bovenpartner. Die doet dan bijvoorbeeld een handstand, terwijl hij of zij ondersteboven in de lucht wordt gehouden door één of meerdere partners.

Oefeningen

De oefeningen moet je uiteraard alleen in een sporthal onder goede en deskundige begeleiding uitvoeren. Bij de oefeningen kun je werken aan rustige balans- of juist snelle tempo-oefeningen. Het leren beheersen van het lichaam is bovendien ideaal om ook in andere sporten dan gymnastiek te kunnen gebruiken. Maar het leuke is vooral dat je bij de oefeningen met anderen bezig bent en iets moois presteert. Als de oefeningen goed worden uitgevoerd, is het vanaf de kant een fantastisch schouwspel om naar te kijken. Daarbij kan je denken aan bovenpartners die omhoog gegooid worden voor bijvoorbeeld dubbele salto’s.

 Wedstrijden

Wedstrijden bij acrogym kan je op verschillende niveaus doen. De grootste groep vormen de recreanten. Daarnaast zijn er ook diverse hogere niveaus. De sporters in de hoogste klasse strijden om het Nederlands kampioenschap. Ook kunnen ze onder bepaalde voorwaarden aan internationale wedstrijden meedoen.