Wie kent dat fantastische gevoel niet van salto’s springen op de minitrampoline of het gevoel te zweven door de lucht als je een sprong uitvoert over het springtoestel, of een serie sprongen laat zien op de verende vloer. Als je dit dan ook nog samen met anderen wilt laten zien, zit je bij de LTC groepsspringen goed.

Categorieën
Er zijn veel keuzemogelijkheden voor het groepsspringen. Voor meisjes en jongens zijn er 4 toestellen, te weten springtoestel met minitrampoline, verende vloer (A/B/C), lange mat (D/E), plankoline-plank (jeugd) en minitrampoline. Bij de andere categorieën komt daar nog springtoestel met plank – en minitrampoline bij.

Samen
De meeste mensen die meedoen aan groepsspringen vinden het een ‘kick’ om de spectaculaire oefeningen te doen: in een snel tempo achter elkaar en voelen zich onderdeel van een team. Aan groepsspringen kan iedereen meedoen die ook op een of andere wijze aan springen in een gymnastiekvereniging doet. Er zijn verschillende categorieën, te weten jeugd- , junioren- en senioren en dan ook nog de keuze tussen dames en herenteams. Per groep doen 6 tot 9 deelnemers mee.
Het is niet alleen fantastisch om te doen, maar ook schitterend om naar te kijken.

Wedstrijden

Groepsspringen
Iedereen kiest zelf of hij mee wil doen aan wedstrijden of liever op recreatief niveau springt. De ervaring is dat mensen die eenmaal zijn begonnen met springen er zo’n plezier in krijgen dat ze zich ook met anderen willen vergelijken. De KNGU organiseert verschillende soorten wedstrijden. Regionaal zijn er wedstrijden op verschillende niveaus. Landelijk worden er plaatsingswedstrijden georganiseerd en natuurlijk de Nederlandse kampioenschappen. De wedstrijden zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën. Op landelijk niveau kun je op A/B/C niveau springen.
Daarnaast zijn er ook nog clubteamwedstrijden en natuurlijk mag ook het airtumbling springen in groepsverband niet ontbreken in het wedstrijdaanbod.

Individueel
De landelijke productgroep organiseert naast het groepsspringen ook nog het NK individueel op de onderdelen verende vloer, minitrampoline, minitrampoline-springtoestel en airtumbling.
Deze wedstrijden zijn voor het allerhoogste niveau, en wordt gehouden in verschillende leeftijdscategorieën.
Daar waar het in het groepsspringen gaat om het team, ga je er tijdens deze wedstrijden helemaal zelf voor. Het niveau is de laatste jaren enorm gestegen en ook het deelnemersaantal groeit nog steeds. De sprongen worden steeds spectaculairder met ieder jaar weer opnieuw een spannende titelstrijd.

Oefenen
Het groepsspringen ziet er prachtig uit, maar het kost wel moeite en tijd om het voor elkaar te krijgen tegelijk of precies achter elkaar een hoge salto te springen over een springtoestel of minitramp. Je moet veel oefenen om al je spieren perfect te kunnen beheersen en coördineren. Door veel oefenen verfijn je het gevoel voor evenwicht, ruimte, tempo en ritme. Dat heeft iedereen nodig die gaat springen, maar het is nog belangrijker bij springen in een groep. Daar moet je immers op elkaar kunnen rekenen, je moet ervan uit kunnen gaan dat je voorganger de sprong in het juiste tempo doet, zodat jij daar meteen achteraan je aanloop kunt starten.