Turnen

Voorafgaand een belangrijke mededeling:

We zijn als WGV harstikke blij dat er sinds het seizoen 2023/2024 weer zoveel animo is voor turnen. We zijn qua turnleden in een half jaar tijd hard gegroeid, zo hard dat we nu aan de bel moeten trekken om de veiligheid van de lessen te handhaven. 

Momenteel heeft turngroep 1 & 2 een ledenstop, dit dus met name om de veiligheid, maar ook om de structuur en kwaliteit van de les te waarborgen. 

Maar je kan je wel alvast opgeven voor de wachtlijst. Tijdens het ‘wachten’ zullen we wat opdrachten meegeven waar thuis alvast aan geoefend kan worden, zodat als ze er eenmaal opgaan, dat ze al het één en ander kunnen!

Vind jij, of jouw kind, het leuk om verschillende kunstjes uit te voeren? En is gymnastiek op school een favoriet onderdeel? Dan is turnen écht iets voor jou!

Met turnen werk je met name aan jouw lenigheid, kracht en balans. Maar er is zoveel meer wat je leert! Zo werk je bijvoorbeeld ook aan je inschattingsvermogen, doorzettingsvermogen, vertrouwen en coördinatie. Kortom, het is een sport waar veel variatie in zit. 

Onderdelen

Turnen bestaat met name uit vier verschillende onderdelen, namelijk: de vloer, brug, balk en de sprong. De jongste turnsters zullen eerst op de lange mat verschillende kunstjes oefenen. Maar als ze ouder worden en dus op een hoger niveau gaan trainen, zullen ze op een grote vierkante mat op muziek een vloeroefening moeten laten zien. Hierbij gaat het dus ook om een stukje dans! 

Hetzelfde geld voor de sprong, dit onderdeel verschilt per niveau. De jongste turnsters oefenen bijvoorbeeld met een plankoline en een dikke mat erachter en de wat oudere turnsters doen bijvoorbeeld een oefening over de pegasus heen. 

Het meetmoment

Voor de jongste turnsters die nog niet officieel mogen meedoen met de wedstrijden, bestaat er het meetmoment. Dit is ongeveer 3x in een seizoen. Een meetmoment is nog geen echte wedstrijd, maar zo kunnen ze er wel alvast aan wennen.

Ze mogen dan verschillende oefeningen laten zien. Hiervoor krijgen ze een bronzen, zilveren of gouden sticker. Er is geen goed of fout, dat is het mooie aan het meetmoment. Iedereen laat zien wat die kan. De oefening mag worden voorgezegd als ze het niet meer weten. En ging het niet goed? Dan mag de oefening nog een keer gedaan worden. Als afsluiter, ontvangt iedereen een medaille voor deelname. 

Wedstrijden

We trainen niet alleen voor ‘the fun’, maar we doen ook mee aan wedstrijden. Hiervoor zitten we aangesloten bij de KNGU bond

Tegenwoordig is het zo dat de onderbouw en middenbouw in teamgroepen tegen elkaar strijden. Na de wedstrijd komt op de website van de KNGU ook de individuele uitslagen te staan. Vanaf de bovenbouw krijgen de deelnemers ook individueel prijzen. Bekijk hier een overzicht hoe het precies in elkaar zit. 

Zonder juryleden, geen wedstrijden

We zien het niet alleen in onze vereniging terug, maar in allerlei sporten: een tekort aan vrijwilligers en of juryleden. Uiteindelijk valt en staat de sport hiermee. Zonder kunnen we zeker niet. 

Het werkt zo: als een bepaald aantal turnsters willen meedoen met wedstrijden, zal de vereniging een bepaald aantal juryleden moeten aanleveren. Het is wel eens bij ons voorgekomen dat niet iedereen kon meedoen met wedstrijden, omdat we niet genoeg juryleden hadden. Dit gunnen wij onze turnsters niet, want dat is waar het om draait, laten zien wat je kan!

We mogen in onze handen knijpen dat we momenteel twee geweldige juryleden hebben, maar meer zal altijd welkom zijn! 

De juryopleiding bestaat uit 10 digitale bijeenkomsten van 1,5 uur of 5 fysieke bijeenkomsten van 3 uur. Wil je meer informatie? Bekijk het hier.